Jandarmul lunii

Dupa ultimele doua meciuri ale nationalei, cel cu Ungaria si cel de ieri cu Turcia, ceea ce mi-a ramas intiparit in memorie poarta numele de jandarmi. Stiti voi, chestiile alea de zici ca-s centauri, doar ca astia sunt o combinatie intre om si robocob, unde fizicul apartine primei categorii si creierul niciuneia dintre ele. Ma rog, oricum totul e confuz in a fi jandarm, pornind chiar de la ideea de a te face jandarm. Vorbind de combinatii, tipii astia nu sunt nici macar simpli politisti, ci niste gabori maidanezi, un fel de amestec nefericit intre huligani si organe ale statului, efectul trist al unui alt amestec de alt tip de organe.

In orice caz, pana in noaptea meciului cu Ungaria am crezut ca exista nu mai mult de doua criterii dupa care sa oferi titlul onorific de angajatul lunii unui jandarm. Ani de zile am trait cu impresia asta. Unul dintre ele ar fi fost care bate mai bine, un fel de cel dintai maestru al  pulanului, doar ca aici concurenta pe loc era mult prea mare ca sa se poata ajunge la un rezultat. Un alt criteriu ar fi fost reprezentat de cel care poate sa scrie o fraza fara sa aiba vreo greseala gramaticala. (nu dati cu piatra, ipoteza asta utopica o aveam cand eram ceva mai mic!). Si cred ca as fi trait ani la rand cu aceasta impresie eronata daca nu ar fi fost meciul cu ungurii.

Credeti-ma, intalnirea mea cu jandarmul lunii a fost atat de imprevizibila incat nu as fi avut imaginatia necesara sa o inventez.  De-a lungul timpului am intalnit tot felul de jandarmi. Civili, obisnuiti, prosti,  mascati, vecini, foarte prosti, batrani, tineri, extrem de prosti, etc. I-am vazut lovind, fumand, injurand, fluierand, strigand, chiar si scriind, dar niciodata nu i-am auzit cantand “cea mai proasta meserie este la jandarmerie”. Imaginati-va un mascat stand intr-un colt in duba lui mare si albastra, la vreo 1.90 si multe kilograme, dand tonul cantecului in fata unor suporteri care au simtit deja dinainte pe pielea lor cat de proasta e meseria regasita in versuri.

E ca si cum un caine maidanez ar merge singur la sediul hingherilor, ca si cum activistii care protesteaza impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana le-ar da o mana de ajutor canadienilor ori ca si cum Iliescu ar muri odata..

 

Image

Leave a comment